woensdag 1 november 2017

Maatschappelijke diensttijd: 'Sympathiek, maar kroegbaan is leuker en verdient beter'

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/maatschappelijke-diensttijd-sympathiek-maar-kroegbaan-is-leuker-en-verdient-beter


Na je opleiding werken in een bejaardenhuis of bij de politie. Het kabinet trekt de komende jaren 250 miljoen euro uit voor een maatschappelijke diensttijd. Jongeren staan nog massaal niet te springen en ook deskundigen zijn kritisch: "Ik zie niet in wat de jeugd hier aan heeft."
De 16-jarige Tim Albers zit op het gymnasium en verdient als fietskoerier flink wat bij per maand. Hij kent het plan van de maatschappelijke dienstplicht: "We hebben het er op school al uitvoerig over gehad."
De meningen op school wisselen, zelf is Tim matig enthousiast. "Ik twijfel nog. Ik ga liever niet in een bejaardenhuis werken. Het moet wel leuk zijn." Want hij weet bijna zeker: met zijn huidige baan verdient hij stukken beter.

Vrijwillige vergoeding

Het plan voor een maatschappelijke diensttijd komt uit de koker van het CDA. Tijdens de verkiezingscampagne maakte die partij zich hard voor herinvoering van een dienstplicht voor jongeren bij defensie, politie of in de zorg. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is dit goed voor de discipline.
De andere partijen van het kabinet wilden uiteindelijk niet dat de maatregel verplicht wordt. De vrijwillige dienst duurt maximaal zes maanden. Jongeren krijgen een 'diplomacertificaat' en een vergoeding. Het CDA was van plan om de jongeren 70 procent van het minimumloon te betalen, zo'n 700 euro bruto per maand dus. Als dat de vergoeding wordt, kunnen komende vier jaar maximaal 40.000 jongeren een maatschappelijke diensttijd vervullen.

De bedenker van het dienstplicht-plan: CDA'er leider Sybrand Buma

'Gemiste kans'

Socioloog René Bekkers noemt het een gemiste kans dat het oorspronkelijke plan van het CDA niet doorgaat. "Het staat misschien mooi op een cv, maar dat staan een heleboel andere dingen ook. Oorspronkelijk was het idee bedoeld om weer een soort volksgevoel te creëren, iets samen te doen met mensen uit alle lagen van de bevolking. Zoals vroeger in het leger en in de kerk. Maar dat is er helemaal uit geformeerd. Er is nu iets over gebleven waar we niets aan hebben. Voor welk probleem is dit nu een oplossing?"
Bekkers vervolgt: "Bovendien kost dit de overheid een hoop geld. Het Rijk verliest belastinginkomsten, doordat het jongeren betaalt om vrijwilligerswerk te doen, terwijl ze normaal geld zouden verdienen en belasting zouden afstaan. Ik heb medelijden met de ambtenaar die dit moet voorbereiden."
Frankrijk en Italië hebben al een maatschappelijk diensttijd voor leerlingen. De cijfers liegen er niet om. Bekkers: "Slechts een paar procent van de leerlingen maakt hier gebruik van."

Anders zijn

Bedrijfskundige Lucas Meijs is wel enthousiast. "Omdat het vrijwillig is, kan een leerling die hiervoor kiest een signaal afgeven. Dat ie echt ergens voor gaat en iets wil doen voor de maatschappij." Bovendien: "Leerlingen kunnen zich door zo'n diensttijd stevig ontwikkelen."
Haagse leerling Jan Slagter ziet dat ook zo. Hij zit in het eindexamenjaar maar heeft nog geen idee wat hij hierna gaat doen. "Zo'n diensttijd kan me daarbij helpen. Zodat ik een goede studiekeuze kan maken. Ik heb nu nog geen idee."

Liever in de kroeg

Maar hij vraagt zich wel af of iedereen daar zo over denkt. Volgens Jan en zijn vrienden moet de overheid ook realistisch zijn: "Er zullen ook heel veel jongeren zijn die het niet boeit. Die willen losgaan en feesten. Vooral de lastigere jongeren voor wie het goed zou zijn, gaan dit niet doen."
Klasgenoot Quinten Johnson geeft eerlijk toe: "Ik wil best iets voor de maatschappij doen hoor en heb ook weleens vrijwilligerswerk gedaan. Maar in de kroeg werken verdient toch beter verwacht ik en is leuker."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten